Alsancak Garı’nın karşısında bulunan TCDD Müze ve Sanat Galerisi’nde, Türkiye’nin demir yolları tarihinin yanı sıra trenlerde kullanılan ekipman, araç gereç ve giysiler sergilenir..
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olan müze, 2004 yılında hizmete girmiştir. Toplam 13.320 m2 alan içinde yer alır. Tek kat üzerinde Taş Eserler Bölümü, Seramik Eserler Bölümü ve Kıymetli Eserler Bölümü olmak üzere üç binadan oluşmaktadır.
İzmir ve yakın çevresindeki ören yerlerinden gelen heykeller, kabartmalar, Arkaik, Klasik, Helenistik ve Roma dönemlerine ait heykeltıraşlık eserleri ile mimariye bağlı plastik eserler sergilenmektedir.
Müzede, Klasik Dönem’e tarihlenen tek heykeltıraşlık eseri, girişte geniş bir alanda sergilenen, İzmir’in hemşerisi Homeros’a ait olduğu düşünülen ünlü düşünür ve yazar heykelidir.
İzmir Agorası’ndan çıkarılan başlar ve heykelcikler, Artemis-Poseidon-Demether kabartması, Roma Dönemi’nin seçkin eserleri arasında yer alan Nehir Tanrısı Kaistros’u gösteren heykel, İzmir metrosu Basmane İstasyonu’nun inşaatı sırasında ortaya çıkarılan yazıtlar, Metropolis kazısından çıkarılan çeşitli heykeller, yuvarlak ve dikdörtgen sunakların yer aldığı Metropolis Salonu, Teos Dionysos Tapınağı’na ait frizler ile Miletos Tiyatrosu’nun kabartmaları, Helenistik ve Roma dönemlerine ait başlar, Belevi Mezar Anıtı’nın kabartmaları, Smyrna Topraklı Höyüğü olmak üzere, İzmir çevresindeki Prehistorik yerleşimlerden, Bizans Dönemi’nin sonuna kadar olan buluntular ve seramik parçaları görülebilir. Müzenin Kıymetli Eserler Bölümü’nde; çeşitli dönemlere ait; kandiller ve figürinler, cam eserler, bronz eserler, hazine odası ve sikke teşhirleri yer almaktadır.
Kentin merkezi Konak’ta, Atatürk Kültür Merkezi’nin yanındaki İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi, üç katlı binada hizmet vermektedir. Müze bölümüne ek olarak iki sergi salonu da bulunan müzede tezhip, minyatür, çini işlemeciliği, ebru, sim-sırma, keçe gibi geleneksel el ve süsleme sanatlarına yönelik çeşitli kurslar da düzenlenmektedir. Müzede, büyük ustalarınkiyle birlikte dönem sanatçılarının 400’den fazla resim, heykel, seramik ve baskı resim eserleri sergilenmektedir.
Müzenin ülkenin en önemli koleksiyonlarından biri olan zengin koleksiyonunda, Tanzimat Dönemi sanatçılarından Çallı Kuşağı izlenimcilerine, Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği’nden D Grubu sanatçılarına ve Yeniler Grubu’na kadar birçok sanatçının değerli yapıtları da yer almaktadır.
İzmir’deki ilk, Türkiye’deki sayılı oyuncak müzelerinden biri olan müze, 2004 yılında Konak Belediyesi tarafından açılmıştır. İzmirli dünyaca ünlü seramik sanatçısı ve ressam Ümran Baradan’ın dünyanın çeşitli ülkelerinden derlediği oyuncaklar ve düzenlediği yarışmalarda derece kazanan yetenekli çocukların yaptığı eserler sergilenmektedir. Müze, İstanbul Oyuncak Müzesi kurucusu yazar ve şair Sunay Akın’ın katkılarıyla, 1850’li yıllardan 1970’li yıllara kadar gelen tarihsel dönemde; teneke, tahta, kâğıt ve plastik malzemelerden üretilmiş dünya tarihinin en önemli oyuncakları içermektedir. İki katlı müzede ayrıca otantik Türk ailesi odası bulunmaktadır.
Selçuk Yaşar Resim Müzesi, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı'nın kültür hizmetlerinin bir parçası olarak 1985 yılında açılmıştır. 1967 yılında başlayan ve sadece Ege Bölgesi sanatçılarına yönelik düzenlenen, 1973'ten itibaren Türkiye geneli, 1999'dan sonra ise uluslararası bir nitelik kazanan DYO Resim Yarışmalarında ödül alan eserlerden oluşan koleksiyon ve Türkiye'nin önemli ressamlarına ait çok sayıda tablo sergileniyor. Restore edilen eski bir İzmir evinin, yaşayan bir sanat kurumu haline getirilmesiyle kurulan bu müze, Türkiye'deki ilk özel resim müzesidir.
Konak Belediyesi tarafından düzenlenen, İzmir’deki butik müzelerden biri olan Mask Müzesi zemin dışında iki kattan oluşmaktadır. Zemin katta kafeterya ve dinlenme bölümü; 1. katta etnik mask bölümü; 2. katta ise Anadolu seçkisi, iz bırakanlar, sergi salonu ve atölye yer almaktadır.
İzmir Mask Müzesi’nde, Türk edebiyatının ünlü ustası Aziz Nesin’in ölüm maskı yer almaktadır. Müzede, İz Bırakanlar bölümünde Atatürk, Mehmet Âkif Ersoy, İsmet İnönü, Âşık Veysel, Nazım Hikmet, Attilâ İlhan gibi ünlü kişilerin maskları da görülebilir. Anadolu Seçkisi salonunda ise Anadolu’da törenlerde hâlâ kullanılan Kalo Gağan ve Kose Geli Mask kostümleri izleyicilere sunulmaktadır. Anadolu maskları, tiyatro maskları, ritüel maskların da sergilendiği müzede, mask atölyesi eğitimi de verilmektedir.
2003 yılında kurulan Türkiye’nin ilk ticaret müzesi olma özelliğini taşıyan İzmir Ticaret Tarihi Müzesi, kentin kimliğini, ticaret ve kültürle yoğrulan tarihini, günümüze miras kalan arkeolojik ve etnografik eserleri tüm tarih severlerle buluşturmaktadır. İzmir Ticaret Odası içinde bulunan müze, internet üzerinden sanal olarak da ziyaret edilebilmektedir.
Müzede seramik eserler, cam eserler, sikkeler ve Bizans Dönemi’nde ekmeğin kalitesinin kontrol altında olduğunu göstermek amacıyla kullanılan “ekmek mührü” sergilenmektedir. 18. yüzyılda İzmir’i ve mahallelerini gösteren maket de ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Konak Belediyesi tarafından Alsancak’ta bulunan eski bir köşkün onarımıyla hazırlanan müze, 2012 yılında ziyarete açılmıştır. Ziyaretçilerin gezerken keyif alacağı şekilde tasarlanan müzede Türk mizah sanatının temsilcilerinin eserleri yer almaktadır. Müzede, Eflatun Nuri, Güngör Kabakçıoğlu gibi Türk karikatürünün önde gelen sanatçılarının eserleri arşivlenmektedir. Karikatüre ilgi duyan öğrenciler için atölye çalışmaları da yapılmaktadır. Müze kütüphanesi, Türk ve dünya mizahını görsel ve metinsel olarak içeren kitap, albüm, katalog, broşür, dergi, plak, efemera gibi belgeleri ile araştırmacılara da katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Müze dükkânında karikatür dünyasının simgesi çizgi kahramanların çizimleriyle süslü hediyelik ürünler satılmaktadır.
Zamanında Ballian Köşkü olarak anılan bina, bugün Ege Üniversitesi tarafından Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi olarak kullanılmaktadır. Dünyanın sayılı müzelerinden biri olan bu müzede 36 sayfalık, çin alfabesiyle yazılan ve bir mercimek büyüklüğündeki dünyanın en küçük kitabı sergilenmektedir.
Türkiye’nin ilk Kitap ve Kağıt Sanatları Müzesi’nde kağıdın üretiminden, sanat eseri olarak kullanılışına kadar çok çeşitli kağıt ve baskı aşaması örnekleri yer alıyor. Ege Üniversitesi tarafından 1970 yılında satın alınan müze binası, 19. Yüzyılın ikinci yarısında yapılmış bir Levanten köşküdür. Köşkün tavan silmeleri ve göbek üzerinde görülen alçı süslemeleri dikkat çekicidir. Köşk, 2012 yılında Kitap ve Kağıt Sanatları Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Müzede ziyaretçilere 700’den fazla eser sunuluyor.
Konak Belediyesi tarafından açılan butik müzelerden olan müze İzmir’in tarihî semtlerinden Basmane semtinde Fahrettin Çemşir tarafından bağışlanan iki katlı ev düzenlenerek ziyarete açılmıştır. Müzede bağış yoluyla sağlanan 1920 yılından günümüze eski tip radyolar sergilenmektedir.
İzmir’in butik müzelerinden biri olan İzmir Kadın Müzesi, aynı zamanda Türkiye’nin ilk kadın müzesidir. İzmir’in en eski semtlerinden Basmane’de yer alan müzede geçici sergi salonu, video art, geçmişten günümüze kadınlar, Antik Dönem’de Anadolu’da kadınlar, öncü kadınlar, koleksiyon eserler, protesto ve kadınlar, enstelasyon odası, atölye, arşiv, depo, kütüphane ve yönetici odası olmak üzere toplam 13 oda bulunmaktadır. Müzenin her odası farklı konseptlerde hazırlanmıştır.
Türkiye'nin ilk milli bayrak müzesi olan Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi 9 Eylül 2020 tarihinde açılmıştır. Müze, Dokuzçeşmeler Yerleşkesi'nde bulunan Eylül Köşk içerisinde hizmet vermektedir. Müzede, 4 ayrı salonda geçmişte yer alan Türk devletlerinin ve dünya medeniyetlerinin bayrak ve simgeleri sergilenmektedir. Geçmişin kayıt altına alınması ve korunması adına arşiv bölümü ve çocukların müzede vakit geçirmelerine olanak tanıyacak çocuk atölyesi de müze bünyesinde yer almaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi içerisinde hayata geçirilen İzmir Dokunulabilir Engelsiz Modern Sanatlar Müzesi, başta görme ve işitme engelli bireyler olmak üzere kentte yaşayan herkes için kültür ve sanata erişimi sağlıyor. Müzede, İdol Sanat Evi sanatçıları tarafından üretilen modern sanat döneminin farklı akımlara mensup ünlü ressamların aslına uygun seramik kabartma tablo replikaları yer almaktadır. Eserler karekod uygulaması ile, görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için de işaret dili ile anlatımları sağlanarak erişilebilir hale getirilmiştir. Müze, tüm İzmirlilere açık ve toplumun bütün kesimlerine hitap etmektedir.
Alsancak Garı karşısında restorasyonu yapılmış eski bir İzmir evinde hizmet veren Müzik Müzesi ve Ses Kütüphanesi (MÜZİKSEV), 2006 yılında İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) tarafından açılmıştır. Müze, kendi alanında ülkenin tek müzesidir. Özellikle çağdaş Türk bestecilerine ait değerli notaların ve müzik kitaplarının korunabileceği, müzik eğitimi alan gençlerin, müzikolog ve müziğe ilgi duyan herkesin yararlanabileceği bir müze konumundadır. Müzede “geleneksel Türk müziği çalgı koleksiyonu” sergilenmektedir.
Telif Hakkı © 2024 izmirmüzeleri - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.