Bergama Müzesi, İzmir’in Bergama ilçesinde 1936 yılından beri hizmet veren Kültür Bakanlığı’na bağlı bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Bergama’da 1878 yılında başlayan arkeolojik kazılar sonucunda elde edilen eserlerin depolandığı depo müzedeki eserler ile 1927’de başlayan Asklepion’daki kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin sergilenmesi amacıyla 1933-1936’da inşa edilen müze binasında hizmet verir. 30 Ekim 1936’da ziyarete açılmıştır. Müze binası, Türk-Alman iş birliği ile gerçekleştirilmiş; projesi Bruno Meyer ve Nharold Hanson adlı mimarlar tarafından 1932’de tamamlanmıştır. Dikdörtgen bir avluyu çevreleyen galeriler ile avlunun arkasındaki dikdörtgen teşhir salonundan oluşur. Etnografik eserlerin sergilenmesi için 1979 yılında teşhir salonunun yanına ek bir bina yapılmıştır. Müzeye ayrıca depo, laboratuvar, fotoğrafhane arşiv gibi birimler eklenmiştir.
Müzede çoğu Bergama ve çevresinde yapılan kazılardan çıkmış eserler, Etnografya bölümünde bölgenin halı, kilim, kumaş dokuma örnekleri, el işlemeleri sergilenir. Bergama Akropolü üzerinde bulunan ancak 1870 yılında Prusya’ya götürüldüğü için orijinali Berlin'deki Bergama Müzesi'nde sergilenmekte olan Bergama Zeus Sunağı’nın bir maketi, müzenin arkeolojik eserler bölümünde sergilenmektedir.
Müze binasının inşaatına 1977 yılında başlanmış, 1983 yılında da tamamlanmıştır. Ödemiş Müzesi'nin yapımından önce yöreye ait eserler İzmir Arkeoloji Müzesi ve Tire Müzesi'nde korunmaya alınmış bulunuyordu. Müzenin yapımını müteakip bu eserler her iki müzeden devir alınmıştır. Diğer taraftan kronolojik bütünlüğü sağlamak amacıyla ihtiyaç duyulan arkeolojik ve etnografik eserler ile sikke örnekleri çeşitli müzelerden seçilmiş ve Ödemiş Müzesi'ne intikal etmiştir.
Bodrum kat üzerine bir zemin kattan ibaret olan ve çadır formu verilerek yapılan müze tek bir salondan oluşmaktadır. Etnografya Müzesi olarak yapılan binada mevcut etnografik malzemelerin yanı sıra bölgeye ait arkeolojik eserler de teşhir edilmektedir. Arkeolojik seksiyonda; çoğunluğu Eski Tunç Çağı'na (M.Ö. 3000), Arkaik (M.Ö. 700-480) Klasik (M.Ö. 30-M.S. 395) ve Bizans (M.S. 395-1453) çağlarına ait eserler teşhir edilmektedir. Bu eserler seramikler, idoller, keski ve baltalar, ağırşaklar, kandiller, bronz eserler, cam eserler, süs eşyaları, pişmiş toprak heykelcikler, mermer heykel ve heykelciklerdir. Arkeolojik seksiyonda ayrıca Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı Dönemlerine ait 2545 adet sikke bulunmaktadır. Etnografik seksiyonda; çoğunluğu Osmanlı dönemine ait çeşitli silahlar, bakır ve gümüş eşyalar, cam eserler, süs eşyaları, el işlemeleri, giysi örnekleri sergilenmektedir. Müzede Türkiye Cumhuriyeti Dönemine ait el sanatlarına ilişkin örnekler de mevcuttur.
1965 yılında Çeşme Kalesi içerisinde silah müzesi olarak kurulmuş olup sergilenen eserler yüksek nem nedeniyle paslanmaya başladığından İzmir Arkeoloji Müzesi ve Ödemiş Müzesi'ne gönderilmiştir. 1984 yılında genel amaçlı müze olarak düzenlenmiş ve günümüzde hizmet vermeye devam etmektedir. Müzenin bir bölümünde Arkaik, Roma ve Bizans dönemlerinden kalmış pişmiş toprak eserler sergilenmektedir. Başka bir bölümünde Çeşme'nin Ildırı bölgesinde bulunan Erythrae antik kentinin kurtarma kazılarında bulunan pişmiş toprak figürinler, amforalar, gümüş ve bakır sikkeler sergilenmektedir.
Müzede yer alan diğer bir salon 1770 yılında yapılan Çeşme Deniz Muharebesi'ne ayrılmıştır. Burada batık bir Rus amiral gemisinden kalan haritalar, afişler, bayraklar, madalyalar ve objeler sergilenmektedir.
Tire Müzesi, bir arkeoloji ve etnografya müzesi olup, II. Murat’ın kumandanlarından Halil Yahşi Bey’in yaptırdığı Yahşi Bey Zaviyesi içinde 1935 yılında Tire Halk Evi Müze Kolu tarafından kurulmuştur. Müze 1946 Milli Eğitim Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünce tescil edilerek devlet müzesi olarak hizmete açılmıştır. 1946 yılından 1971 yılına kadar Yahşi Bey Camii müze olarak hizmet görmüştür. 1971 yılında şimdiki binasında hizmete açılmıştır. Müzede taşınır kültür varlıkları iki salonda teşhir edilmektedir.
Arkeoloji salonunda; MÖ 3500 ile MS 1100 yıllarına ait heykeller, mezar stelleri, mermer masa ayakları, mermer ve pişmiş toprak lahitler, cam eserler, bronz eserler, pişmiş toprak figürinler sergilenmektedir.
Etnografya salonunda; Yazı takımları, Osmanlı Dönemi’ne ait erkek ve kadın kıyafetleri, el işlemesi karyola örtüleri, peşkirler, Avrupa kökenli olup Osmanlı Dönemi’nde kullanılan seramikler, Çanakkale seramikleri, tablolar ve halılar sergilenmektedir. Bu salonların dışında müzenin ön ve arka bahçesinde açık teşhir kısımları bulunmaktadır.
Telif Hakkı © 2024 izmirmüzeleri - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.