İzmir, 1. Kordon (Atatürk Caddesi) üzerindedir ve 1875-1880 yıllarında halı tüccarı Takfor tarafından ev olarak yaptırılmıştır. Kordon’da ayakta kalabilmiş, 19. yüzyıl neoklasik formun güzel örneklerindendir.
9 Eylül 1922’de sahibi tarafından terk edilmiş ve hazinenin mülkiyetine geçmiştir. İzmir’e giren Türk ordusu burayı karargâh olarak kullanmıştır.
17 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongresi toplandığında Atatürk, şahsi çalışmalarını burada yürütmüştür. Kongre bitiminde karargâh bu binadan taşınmış ve hazine, binayı Naim Bey’e otel olarak kullanmak üzere kiralamıştır.
16 Haziran 1926’da İzmir’e gelen Atatürk, İsmet Paşa ile birlikte Naim Palas’ta kalmıştır. 13 Ekim 1926’da bina, İzmir Belediyesi tarafından satın alınmış ve bazı yeni eşyalar da konularak Atatürk’e hediye edilmiştir. Atatürk 1930-1934 yılları arasında İzmir’e her gelişinde hep bu evde kalmıştır. Yapı “Gazi Konağı” olarak da anılır.
852 m2lik bir alanı kaplayan kâgir yapının ön cephesinde, 1. katta cumba bulunur. Aynı katta Atatürk’ün kullandığı toplantı salonu, çalışma odası, yatak odası, misafir odası, berber odası, yaver odası, bekleme-kabul odası, kütüphane, yemek odası ve banyo bulunmaktadır.
Müzede, İzmir’in en köklü fotoğraf stüdyolarından biri olan Hamza Rüstem Fotoğrafhanesi’nin yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip arşiv ve koleksiyonu görülebilir. Müzede orijinal fotoğraf makineleri, fotoğraflar, fotoğrafik efemera, çeşitli fotoğraf malzemesi ve ekipmanları sergilenirken ayrıca mekâna adını veren Hamza Rüstem’e ait özel eşyaların yer aldığı bir salon, etnografik nitelikli tarihsel stüdyo, hediyelik eşya reyonu, mobil kamera ve Hamza Rüstem’in heykeli de bulunmaktadır. Müze, Karşıyaka Belediyesi tarafından 2011 yılında ziyarete açılmıştır.
Latife Hanım Köşkü’nün, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın ömrünün son günlerini geçirdiği ve vefat ettiği yapı olması nedeniyle manevi değeri büyüktür.
Restore edilen binada o döneme ait eşyalar ile Atatürk’ün, Zübeyde Hanım’ın ve Latife Hanım’ın bal mumu heykelleri, tarihe tanıklık etmek üzere halkın ziyaretine açılmıştır. Köşkün bahçesine girişte bulunan iki uzun selvinin Atatürk ve Latife Hanım için dikildiği söylenir. Latife Hanım Köşkü’nün bahçesinde anı evini gezdikten sonra oturup, kahve çay içilebilecek doğa ve tarih ile iç içe bir de kafeterya bulunmaktadır.
Müze, Kasım 2017'den beri hizmet vermekte olup Türkiye'nin ikinci sanayi müzesidir. Müzede, tarih boyunca zeytin ve zeytinyağı üretimiyle ilgili yağ presleri, santrifüj makinaları, sabun yapımıyla ilgili materyalleri görmek olasıdır.
20 bin metrekare toplam alan içinde 5 bin 650 metrekare kapalı alana sahip bir müze kompleksidir. Komplekste Teknoloji Müzesi, Sabun, Hijyen ve Temizlik Müzesi, modern zeytinyağı fabrikası ve deposu, zeytin ve zeytinyağı bilgilendirme bölümleri, ahşap ve seramik atölyeleri bulunuyor. Müze'nin ön bahçesinde, bir arboretum oluşturma mantığıyla bölgede yetiştirilebilen tüm ağaç türleri dikilmiş, arka bahçedeyse özellikle Ege Bölgesi zeytin türleriyle Anadolu zeytinciliği türleri zeytin ağacı koleksiyonu oluşturulmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu olan Atatürk’ün silah arkadaşı, Türkiye’nin ilk Başbakanı ve ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 1884 yılında bu evde doğmuştur. İsmet İnönü’nün doğum (24 Eylül), ölüm (25 Aralık) ve Lozan Antlaşması’nın imza yıl dönümü (24 Temmuz) günlerinde evde özel törenler düzenlenmektedir. Evin bulunduğu sokağa “İnönü Sokağı” adı verilmiştir. Evde İnönü’ye ait eşya ve giysiler bulunmaktadır.
Telif Hakkı © 2024 izmirmüzeleri - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.